Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (2024)

De meeste mensen weten dit wel… Het grootste gedeelte van mijn beleggingsportfolio zit in passieve indexfondsen en ETF’s. Ik vertelde bijvoorbeeld als eerder over Vanguard All-World, een van de populairste ETF’s. Maar dit is zeker niet de enige optie die lekker kostenefficiënt is. De fondsen van Northern Trust zijn stiekem namelijk nóg goedkoper qua kosten. Ik laat je zien wat er in de Northern Trust fondsen zit, wat deze kosten zijn en of het voor jou een goede keuze kan zijn.

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (1)

Wat zijn de Northern Trust fondsen?

Wanneer je gewend bent om te beleggen in ETF’s dan voelt een beleggingsfonds misschien als een dure keuze. Want zitten daar niet altijd dure beheerders achter die de kosten omhoog duwen en niet altijd de slimste keuzes maken? Nee hoor, niet altijd. De Northern Trust fondsen volgen net zoals bijvoorbeeld Vanguard All-World een index. En dat houdt de kosten lekker laag.

Er zijn drie voorname verschillen tussen fondsbeleggen en indexbeleggen met ETF’s, die ik al eerder uitgebreid in deze blog beschreef:

  1. Een ETF koop je per stuk, waar je de inleg in een fonds per bedrag doet.
  2. Een ETF wordt de hele dag door verhandeld op de beurs, terwijl een fonds vaak eens per dag alle aankopen uitvoert.
  3. Bij sommige beleggingsfondsen wordt er actief beheerd, waardoor de kosten hoger zijn. Dit is bij Northern Trust fondsen niet zo.

Northern Trust heeft een heleboel verschillende fondsen, maar ik richt me in deze blog op de drie fondsen die samen een mooie wereldwijde spreiding over verschillende sectoren realiseren: Northern Trust World, Northern Trust Emerging Markets en Northern Trust Small Cap.

Welke verdeling heb je nodig voor goede spreiding?

Omdat de drie Northern Trust fondsen waar deze blog over gaat samen een goede wereldwijde spreiding realiseren, is het belangrijk om ook op de juiste manier jouw geld te verspreiden over deze drie fondsen. En dat bekent niet dat je in alledrie de fondsen gewoon hetzelfde bedrag inlegt.

Voor Northern Trust betekent dit dat je om een goede spreiding te realiseren:

  • 79% inlegt in Northern Trust World
  • 11% inlegt in Northern Trust Emerging Markets
  • 10% inlegt in Northern Trust Small Cap

Deze spreiding verandert elk jaar een heel klein beetje, doordat de bedrijven in deze fondsen niet precies in dezelfde snelheid groeien. Je kunt de meest recente percentages altijd terugzoeken op hette.ma/marketcap/. Alleen even ‘Northern Trust’ aanklikken en de percentages worden meteen getoond.

Duurzaamheid

Al deze fondsen van Northern Trust volgen de indexen van MSCI, maar volgen die niet helemaal op de letter. Ze sluiten namelijk bepaalde bedrijven uit op basis van zogenaamde ESG criteria. Dit betekent dat ze extra letten op milieu (Environment), maatschappij (Social) en bestuur (Governance) van de organisaties. Zo sluiten ze bijvoorbeeld bedrijven uit die te maken hebben met wapens en tabak. Dit maakt de fondsen van Northern Trust duurzamer dan wanneer de MSCI index direct gevolgd zou worden.

Toch hebben deze Northern Trust fondsen ‘maar’ een duurzaamheidsrating van 3 van de 5. Dus het blijft niet de meest duurzame optie.

Wat zijn de kosten?

De kosten die worden gerekend voor het kopen van Northern Trust fondsen hangen natuurlijk af van de plek waar je ze koopt. Daar wordt namelijk bepaald of er transactiekosten worden gerekend en of er extra beheerkosten bij komen. Bij ABN Amro kun je zonder transactiekosten investeren in deze fondsen wanneer je hebt gekozen voor het product Zelf Beleggen Basis (anders bedragen de kosten 0,20%).

De lopende kosten van het fonds zelf zijn wel gelijk bij alle partijen en bedragen:

  • Northern Trust World: 0,15%.
  • Northern Trust Emerging Markets: 0,25%
  • Northern Trust Small Cap: 0,23%

Wanneer je de spreiding aanhoudt zoals bovenstaand, kom je zo op een gemiddeld kostenpercentage van 0,17%.

Geen dividendlekkage

Wat de fondsen van Northern Trust extra kostenefficiënt maakt is dat ze gevestigd zijn in Nederland. Hierdoor heb je geen last van dividendlekkage. Dat wil zeggen dat je niet twee keer belasting betaalt over het dividend wat wordt uitgekeerd, waardoor je tot 0,27% extra rendement hebt ten opzichte van Vanguard All World, wat je niet direct in de koersen terug ziet.

Wat is het behaalde rendement?

Ze zeggen niet voor niets, rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar het geeft je wel wat inzicht in hoe het fonds het doet.

Vanaf de oprichting hebben de Northern Trust fondsen het volgende gemiddelde rendement behaald per jaar:

  • Northern Trust World: 14,03%
  • Northern Trust Emerging Markets: 10,55%
  • Northern Trust Small Cap: 18,96%

Bij het aanhouden van de spreiding percentages zoals bovenstaand, is het gemiddelde jaarrendement vanaf de oprichting 14,1%.

Ook ontvang je eens per jaar in februari een dividend uitkering:

  • Northern Trust World: 1,5%
  • Northern Trust Emerging Markets: 0,8%
  • Northern Trust Small cap: 1,4%

Gebruik je de spreidingspercentages zoals bovenstaand, dan is het gemiddelde jaarpercentage aan dividend 1,4%.

Waar koop je Northern Trust fondsen?

De fondsen van Northern Trust zijn te verkrijgen bij de meeste grote banken. Zelf bankier ik bij ABN Amro, waar je via het Zelf Beleggen Basis product zelfs geen transactiekosten betaalt voor het inleggen in fondsen. Dat geldt dus ook voor de fondsen van Northern Trust. Wanneer je gekozen hebt voor een ander product, bedragen de transactiekosten 0,20%.

Daarnaast zijn deze fondsen van Northern Trust ook de fondsen waarin je belegt wanneer je belegt bij Meesman. Je hoeft dan ook geen rekening te houden met welk percentage je in welk fonds stopt, want dat doet Meesman voor je.

Northern Trust World

Het Northern Trust World Custom ESG Equity Index fonds -het is een hele mond vol- volgt de MSCI World Index. Deze index volgt wereldwijd de grote bedrijven. Maar de MSCI index maakt verschil tussen uit welk land een bedrijf komt. Zo zitten bedrijven uit China bijvoorbeeld niet in Northern Trust World, maar worden die bij de opkomende markten gerekend en zitten die dus in Northern Trust Emerging Markets.

ISIN code: NL0011225305, afkorting NT World.

Koers

Het Northern Trust World fonds heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 14,03% en keert eens per jaar 1,5% dividend uit.

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (2)

Spreiding

Het Northern Trust World fonds belegt in 1.503 bedrijven wereldwijd en heeft een fondswaarde van 10,5 miljard dollar. Dat wil zeggen dat ze meer dan 10,5 miljard dollar aan aandelen van deze bedrijven in hun fonds hebben zitten op dit moment.

Spreiding sectoren

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (3)

Het Northern Trust World fonds spreidt haar investeringen over verschillende sectoren, waarbij ‘Informatie Technologie’ momenteel het grootste percentage van de bedrijven bevat.

Dit is een normaal percentage, omdat IT bedrijven zoals Apple of Facebook een steeds groter deel van de wereldwijde markt uitmaken.

Spreiding landen

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (4)

Daarnaast spreidt het Northern Trust World fonds ook over verschillende landen, waarbij de Verenigde Staten het grootste gedeelte van de bedrijven waarin geïnvesteerd wordt bevat.

Hier komt duidelijk naar voren dat waar landen als China en Taiwan bij Vanguard All-World in de grootste regio’s vallen, deze bij Northern Trust World dus niet naar voren komen, omdat deze in het Emerging Markets fonds vallen.

Spreiding bedrijven

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (5)

Doordat China en Taiwan niet worden meegenomen in Northern Trust World, maar in Emerging Markets vallen, zie je hier wat verschil ten opzichte van bijvoorbeeld Vanguard All World. Zo mis je in dit lijstje Taiwan Semiconductor Manufacturing co., maar ook Tencent Holdings Ltd.

Waar je in Vanguard All World ook Berkshire Hathaway -het investeringsbedrijf van Warren Buffet- tegen komt, zie je hier juist NVIDIA Corporation (van de videokaarten) en Johnson & Johnson.

Northern Trust Emerging Markets

Het Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR fonds volgt de MSCI Emerging Markets Custom ESG Index. Deze index volgt bedrijven uit de opkomende markten, waaronder China en Taiwan.

ISIN code: NL0011515424, afkorting NT EM.

Koers

Het Northern Trust Emerging Markets fonds heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,55% en keert eens per jaar 0,8% dividend uit.

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (6)

Spreiding

Het Northern Trust Emerging Markets fonds belegt in 1.233 bedrijven uit opkomende markten en heeft een fondswaarde van meer dan 3,7 miljard dollar.

Spreiding sectoren

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (7)

Het Northern Trust Emerging Markets fonds spreidt haar investeringen over verschillende sectoren, waarbij ‘Informatie Technologie’ momenteel het grootste percentage van de bedrijven bevat.

Ook hier is dat volstrekt normaal, aangezien ook in de opkomende markten veel IT gerelateerde bedrijven zitten.

Spreiding landen

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (8)

Je ziet dus dat China en Taiwan bij Northern Trust in het Emerging Markets fonds vallen en tegelijktijd het grootste aandeel qua bedrijven hebben ten opzichte van andere landen. Maar ook Korea en India zijn flink vertegenwoordigd.

Spreiding bedrijven

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (9)

De bedrijven die je misschien miste ten opzichte van Vanguard All-World zie je hier alsnog terugkomen. Zo zitten de Taiwan Semiconductor Mantufactoring Co. en Tencent Holdings Ltd. in het Emerging Markets fonds.

Maar ook AliBaba -moederbedrijf van AliExpress- en Samsung zijn grote spelers in dit fonds.

Northern Trust Small Cap

Het Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index FGR fonds volgt de MSCI World Small Cap Custom ESG Low Carbon Index. Deze index volgt kleine bedrijven over de hele wereld.

ISIN code: NL0013552078, afkorting NT SC.

Koers

Het Northern Trust Small Cap fonds heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 18,96% en keert eens per jaar 1,4% dividend uit.

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (10)

Spreiding

Het Northern Trust Small Cap fonds belegt in 3.351 bedrijven wereldwijd en heeft momenteel 587 miljoen euro in het fonds zitten.

Spreiding sectoren

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (11)

Het Northern Trust Small Cap fonds spreidt haar investeringen over verschillende sectoren, waarbij ‘Industrials’ momenteel het grootste percentage van de bedrijven bevat.

Spreiding landen

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (12)

Binnen het Northern Trust Small Cap fonds zie je een vergelijkbare spreiding qua landen terugkomen als in het World fonds. Alleen er zitten meer kleine bedrijven in Israël.

Spreiding bedrijven

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (13)

Bedrijven in een Small Cap fonds zijn over het algemeen wat minder bekend. Binnen een fonds waarin zowel small cap als large cap bedrijven vallen, vallen dit soort bedrijven niet eens op.

Wat ik persoonlijk dan wel weer grappig vind om te zien is hoe AMC Entertainment Holdings in de top-10 staat. Dit is een van de bedrijven die flink wordt gebruikt door Reddit Wallstreetbets forum gebruikers om mee te cashen. En in dit fonds cash jij dus mee.

Is Northern Trust beter dan Vanguard All World?

Wat het belangrijkste is bij beleggen is dat jij een manier kiest die bij jou past. Ben jij al lekker bezig met Vanguard All World, dan is er niet direct een noodzaak om à-la-minute over te stappen naar Northern Trust.

Maar Northern Trust biedt wel een aantal bijzondere voordelen:

  1. Je kunt automatisch periodiek inleggen door een periodieke overboeking bij jouw bank te gebruiken.
  2. Je kunt kiezen voor welk bedrag je wilt beleggen elke maand in plaats van dat je elke keer een hele ETF moet kopen (wel worden er meestal minimum inlegbedragen gehanteerd, bij ABN Amro is Northern Trust World bijvoorbeeld voor € 20,- per transactie te kopen)
  3. Vanwege de vestigingslocatie in Nederland heb je geen dividendlekkage. Dit scheelt je 0,27% en kun je dus zien als extra rendement.

Maar het voornaamste nadeel: ben jij geen klant van een van de grote banken, zoals ABN Amro, dan kun je dit fonds niet zonder transactiekosten vinden. Je kunt dit fonds dan via Meesman kopen, maar die vragen hier wél een fee voor.

Wat doe ik zelf?

Afgelopen maand heb ik mijn volledige beleggingstrategie herzien om hernieuwde focus op indexbeleggen te zetten. Daarbij investeer ik 25% van mijn beleggingen in deze Northern Trust Fondsen, en ook 25% in Vanguard All-World en Vanguard S&P-500 bij DEGIRO. Is dat nodig? Nee, niet per se. Maar ik vind het interessant om te zien wat het verschil is tussen deze twee manieren van beleggen.Want hoewel ze beiden wereldwijd gespreid zijn, volgen ze een andere index en zijn de resultaten dus wel anders.

Wil jij zelf gaan beginnen?

  • ABN Amro: Bij Zelf Beleggen Basis koop je Northern Trust zonder transactiekosten.
  • DEGIRO: Bij het kiezen va een ETF uit de kernselectie betaal je geen transactiekosten.

Disclaimer

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt jouw inleg verliezen. Bovenstaande artikel is geschreven ter vermaak en inspiratie en kan niet worden gezien als koopadvies.

In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Wanneer jij je aanmeldt bij een beleggingspartij via deze link, ontvangt One Broke Girl hiervoor een commissie. Jij betaalt natuurlijk niets extra!

Dit vind je misschien ook leuk...

Brand New Day of Meesman: wat zijn de verschillen?Jumbo prijs vergelijken: is jouw Jumbo wel de goedkoopste?Brand New Day: automatisch gespreid beleggenDe goedkoopste zorgverzekering van 2022

Northern Trust fondsen: de goedkoopste optie voor indexbeleggen? - One Broke Girl (2024)

References

Top Articles
Disneyland Magic Key Annual Pass- Details, Pass Benefits
Magic Key Pass | Disneyland Resort
Randolf Spellshine
Grizzly Expiration Date 2023
Nambe Flatware Discontinued
Baue Recent Obituaries
Uconn Health Outlook
Mashle: Magic And Muscles Gogoanime
Dtm Urban Dictionary
Creepshot. Org
Zenuwbeknelling in de voorvoet (Mortons neuroom)
Generalausschreibung - The Race Days Stuttgart
Seafood Bucket Cajun Style Seafood Restaurant South Salt Lake Menu
Craigslist Kittens Pittsburgh
Thor Majestic 23A Floor Plan
R/Skinwalker
Splunk Append Search
Tractorhouse Farm Equipment
Five Guys Calorie Calculator
Zees Soles
Lots 8&9 Oak Hill Court, St. Charles, IL 60175 - MLS# 12162199 | CENTURY 21
Bearpaws Tropical Weather
Kodiak C4500 For Sale On Craigslist
Meine Erfahrung mit Textbroker als Autor (inkl. Beispiel zu Verdienst)
Staar English 2 2022 Answer Key
Dr. Nicole Arcy Dvm Married To Husband
Palladium-Item from Richmond, Indiana
Craigslist Swm
Cavender's Boot City Killeen Photos
Jeff Danker Net Worth
Sharkbrew
Knicks Tankathon 2.0: Five clicks and five picks in the NBA Draft
Skyward Login Waxahachie
Yillian Atkinson Velez
Dollar General Cbl Answers Shrink Awareness
Lvaction Login
Brett Cooper Wikifeet
Jersey Mikes Ebt
What is a W-8BEN Form and Why Does It Matter?
Camwhor*s Bypass 2022
Eastman Classifieds Kingsport
Nail Supply Glamour Lake June
Odu Csnbbs
Malibu Horror Story Showtimes Near Regal Atlantic Station
Blackboard Bristol
R/Moissanite
Yuba Sutter Craigslist Free Stuff
Mathlanguage Artsrecommendationsskill Plansawards
ExtraCare Rewards at the Pharmacy – Target | CVS
How To Get Genji Cute Spray
Osrs Nex Mass
Love In Orbit Manga Buddy
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 6256

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.